DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

5 Haziran 2003 Perşembe

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ "Hepimiz Susuzluktan Ölebiliriz!.." 5 Haziran 2003

 

         


                    

                                                DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

          "Hepimiz Susuzluktan Ölebiliriz!.."

 

          5 Haziran 1972'de Stockholm'de toplanan Birleşmiş Milletler Dünya Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda, yeryüzündeki doğal ve kültürel çevre değerlerinin, "sürdürülebilir yaşamın" temel kaynakları olarak korunması yönündeki sözleşmenin imzalanması bize 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü armağan etmiştir.

          5 Haziran 1972'de imzalanan bu sözleşme, insanlık için yeni bir gelecek güvencesi anlamına geldiğinden, imza tarihinin her yıl "Dünya Çevre Günü" olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

          Birleşmiş Milletler Çevre Programı, bu yılki 5 Haziran Çevre Günü'nün temasını "Su" olarak belirlemiştir. Birleşmiş Milletler'in yaptığı tanımın tamamı şöyle: "Su: Dünyada 2 milyar insan onun için ölüyor."

          Dünyanın olduğu gibi Silivri'nin de en büyük sorunlarından birisi su. Her yaz tekrarlandığı gibi bu yaz da Silivrililer'i bir su sıkıntısı beklediği ortada. Silivri'nin su problemine çözüm üretmek yerine 15 km.lik bir boru isale hattının yapılması karşılığında, Silivri'nin suyu özelleştirilmek istenmektedir. Kamu görevi yapmak üzere halk tarafından seçilen kişilerin, biz bu kamu görevini yapamıyoruz, bu hakkı 11 yıl 3 ay süreyle özel bir firmaya devrediyoruz, deme hakkı yoktur. Planlı yapılaşmaya önem verilmediğinden, Silivri günden güne daha büyük sorunlara doğru yol almaktadır. Ne çöp yeri sorunu çözülmüştür, ne liman içinin temizlenmesi, ne de otopark sorunu.

          Silivri'de bahçeli ev bile görmek imkansız hale gelmiştir. Her yer binayla, asfaltla, kaldırım taşıyla kaplanmıştır. Kaldırım yapılırken bile aralara üç-beş ağaç dikmek kimsenin aklına gelmemektedir. Hepimiz elele vermiş, bindiğimiz dalı kesmekteyiz. Yaşayacak başka bir Silivri olmadığını görüp, Silivri'nin acil çevre sorunları üzerine eğilmeliyiz. Çevre sorunları dediğimiz bizim yaşam alanı sorunumuzdur.

          İş işten geçmeden herkesi çevre yani yaşam alanımız üzerinde düşünmeye ve olumlu yönde bir şeyler yapmaya davet ediyoruz.

 

                                                                                SİLİVRİ ÇEVRE DERNEĞİ

                                                                                05.06.2003