DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

5 Haziran 2013 Çarşamba

Gezi Parkı Direnişinin Gölgesinde Bir Çevre Günü








T.C. Anayasası Madde 56- Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
Anayasa böyle dese de son zamanlarda işler hiç de böyle yürümüyor. Çevremiz son hızla sağlıksızlaşıyor. Her yönden çevreye ve doğaya yöneltilen saldırılar çoğalıyor. Çevre sorunlarına müdahale etmeye çalıştığımızda ya da yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya kalktığımızda baskılarla karşılaşıyoruz.
Çevrenin ve doğanın korunması için önemli bir adım olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) uygulamaları her fırsatta devre dışı bırakılmaya çalışılıyor. Çevreye zararlı olabilecek birçok yatırım şimdiden ÇED uygulamaları dışına çıkarılmış durumda.
Yeni çıkarılmaya çalışılan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu denen kanun tabiatı korumak değil, tabiatın nasıl yağmalanacağının kanunu gibi gözüküyor.
Günlerdir Taksim Gezi parkı ve ağaçlarını korumak için sürdürülen çabalar ve buna karşı yapılanlar hepimizin gözü önünde gerçekleşiyor. Bu tür olaylar, çevrenin ve doğanın korunması için çaba harcamanın giderek daha sert cezalandırılacağını düşündürüyor.
Bugün ülkemiz, madencilerin talanına açılmıştır. Ülkemizin her köşesinde siyanür ile altın ve gümüş madenciliği yapılmaktadır.
İhtiyacımız olmadığı kadar çok enerji yatırımı yapılmaktadır ve bunların çoğu hidrolik santrallerdir. Bu santraller enerjiden daha çok su kaynaklarımızı tekelleştirmek, yağmalamak için yapılıyor olduklarını düşündürmektedirler.
Tüm dünyanın yavaş yavaş terk etmeye hazırlandığı nükleer santrallere yatırım yapmak ülkemiz için bir aymazlık halidir.
Tarımımız da benzer tehlikelerle karşı karşıyadır. Bugün artık yerel tohumlarla üretim yapmak neredeyse imkansız hale getirilmeye çalışılmakta ve hem çiftçilerimiz, hem de tüketicilerimiz tohum şirketlerine mecbur kılınmaktadır.
Neredeyse herkesin karşı çıktığı GDO'lu ürünlerin ithali ve bu ürünlerin ülkemizde üretilmesine karşı olan yasaklar küçük adımlarla delinmeye çalışılmaktadır.
Tüm bu koşullar altında bir çevre günü kutlamak bize hiç iç açıcı gelmese de hepinizin çevre gününü kutlar ve hepinizi çevre sorunlarına karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz...                                                                                 

                                      SİLİVRİ ÇEVRE DERNEĞİ Başkanı Ali KORSAN