DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

23 Ocak 2016 Cumartesi

Danıştay, Termik Santrale "Şimdilik" Dur Dedi!


Danıştay, Termik Santrale "Şimdilik" Dur Dedi!


Olağanüstü hal, savaş gibi durumlarda ve sadece o durumla bağlantılı hallerde alınabilen "acele kamulaştırma" kararı, Silivri ve Çerkezköy'e yapılmak istenen termik santral için de uygulanmış ve Bakanlar Kurulu kararıyla Silivri ve Çerkezköy'de bazı yerlere, belirlenecek bir fiyat üzerinden el konulmak istenmişti.

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi Ambardere mevkii ile İstanbul'un Silivri ilçesi Çayırdere Mahallesi arasında özel bir şirket tarafından yapılması planlanan kömürlü termik santral projesinin hayata geçirilmesi için 23 Ocak 2016 tarihinde hukuka uymayacak şekilde Bakanlar Kurulu tarafından alınan Acele Kamulaştırma Kararı’na karşı Çerkezköy Belediye Başkanlığı'nın açtığı davada Danıştay 6. Dairesi, "Trakya’da imar planı değişikliklerinin kesinleşmediği" gerekçesi ile acele kamulaştırma işlemi için yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Bu yürütmenin durdurulması kararı ile planlanan kömürlü termik santral projesinin önüne kesin olarak geçilmiş değildir. Projenin kesin olarak iptali için mücadele etmeye devam edeceğiz.


Türkiye'nin enerji açığı olduğu söylemleriyle yapılmak istenen kömürlü termik santraller yaşam alanlarımızı, toprağımızı-suyumuzu, her şeyi kirletmektedir. Türkiye'de şu an için bir enerji açığı yoktur. Bırakın enerji açığı olmasını, piyasada elektrik arz fazlası vardır. Bunun en net ve açık kanıtı; son iki yılda elektrik fiyatlarının ucuzlamış olmasıdır.

Termik santralin yer değişikliği yapılarak kurulması için çalışmalar olduğu söylenmektedir Termik santralin Çerkezköy-Kapaklı bölgesinde bir yere kurulması için hazırlık çalışmaları yapıldığı konuşulmaktadır. Kömürlü termik santral projesinin kesin iptali için mücadelemiz devam edecektir.