DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

19 Kasım 2008 Çarşamba

Kemerburgaz'daki Rüzgâr Enerjisi Santralini Ziyaret Ettik

Silivri Çevre Derneği üyeleri olarak geçtiğimiz hafta sonunda Kemerburgaz'da, Lodos Enerji Üretim A.Ş.’ye ait rüzgâr çiftliğini ziyaret ettik.

Dünyada yaşanan enerji krizi ve bunun ülkemizdeki yansımaları hayatımızı derinden etkiliyor. Yöneticilerimiz, enerji ihtiyacımızı karşılamak için, önümüze sürekli eskimiş teknolojileri ve kirletici enerji kaynaklarını sürüyorlar. Yeni ve temiz enerji kaynaklarından ise ya hiç söz edilmiyor ya da sanki onlar önemsizmiş gibi küçümseniyor. Bu nedenle biz de gidelim yerinde görüp inceleyelim dedik ve İstanbul'dan gelen arkadaşlarımızla birlikte Lodos Enerji Üretim A.Ş.'nin, Gaziosmanpaşa, Tayakadın köyündeki Kemerburgaz Rüzgâr Çiftliğine gittik. Ziyaretimiz sırasında kendisiyle görüştüğümüz Teknik Müdür İsmail Bahçıvan bizi bilgilendirdi.

Kemerburgaz Rüzgâr Çiftliğinde her biri 2 MW gücünde 12 rüzgârgülü var. 80 metre yüksekliğindeki direkler üzerine yerleştirilmiş rüzgârgüllerinin her bir kanadı 41 metre boyunda. Dakikada maksimum 19 devir yapan rüzgârgülleri, eğer rüzgârın hızı artarsa, otomatik olarak devreden çıkıyor.


Rüzgâr çiftlikleri, diğer enerji santrallerinin hiç birine benzemiyor. Diğer santrallerde enerji üretirken, çevreyi kirletmeden bir şey üretemezsiniz. Rüzgâr çiftliklerinde ise enerji üretirken hiçbir atığınız, hiçbir zararınız olmuyor. Çevreye hiçbir atığı olmadan, tertemiz üretim yapan rüzgâr çiftliğinde mis gibi orman havası içinde çalışan rüzgârgüllerini izlemek çok etkileyiciydi.


Teknik müdür İsmail Bahçıvan, bize Kemerburgaz Rüzgâr Çiftliğini anlatırken, bir yandan da üzerinde çalıştıkları yeni projelerinden söz etti ve genel olarak Türkiye’deki rüzgâr çiftliklerinin durumunu anlattı. Türkiye’de birçok firmanın yeni yatırımlarla hızla üretime geçeceklerini duymak çok sevindiriciydi. Bir rüzgâr ve güneş ülkesi olan Türkiye’de bu kaynakların bugüne kadar görmezden gelinmiş olması üzücüydü. Kafalarını nükleer enerjiye takmış bazı yöneticiler, geçtiğimiz yıllarda rüzgâr ve güneş enerjisi için yapılan çalışmaları engellemek için ellerinden geleni yapmışlardı. Dünyamızı tehdit eden iklim değişikliğine karşı önemli bir araç olan temiz enerji kaynaklarının ülkemizde de kullanılmaya başlanması olumlu bir adım olarak değerlendirilmeli. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin her köşesinde, her köyde ve kasabada bir rüzgâr çiftliği görmeyi hayal ederek Silivri'ye geri döndük.