DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Barış Özgür, Nükleer Santrallere Karşı İğneada'dan Ankara'ya Pedal Basıyor...

14 Mayıs 2011 Cumartesi sabahı Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinden bisikletiyle yola çıkan Barış Özgür, 15 Mayıs 2011 Pazar günü saat 13:00 civarında Silivri’ye vardı. İğneada'dan Silivri’ye kadar 177 km. pedal basan Barış Özgür, Silivri'de, tarihi Mimar Sinan Köprüsü'nde Silivri Çevre Derneği başkanı Ali Korsan ve yönetim kurulu üyeleri Ertuğrul Akçaoğlu, Lütfü Ertürk, Turgay Duru ve adem akıncıoğlu tarafından karşılandı.

Nükleer santrallere karşı pedal basan Barış Özgür, yol boyunca büyük ilgi gördüğünü, yolda görüştüğü herkesin eylemini desteklediğini ve kendilerinin de nükleer santrallere karşı olduklarını söylediklerini aktardı. İğneada'dan yola çıktıktan sonra zorlu bir etabı aştığını söyleyen Barış Özgür, Nükleer Santral tercihinin yanlış bir tercih olduğunu, önce 1979'da Amerika'nın Pensilvanya Eyaleti'ndeki Üç Mil Adası (Three Mile Island), ardından 20 Nisan 1986'da o zamanki adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna'nın Kiev ili Çernobil kentindeki ve en son olarak da bu yıl Japonya'da Fukuşima santral kazalarından ders alınması ve böyle yanlış bir tercihten vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.




Ülkemizin, güneş ve rüzgâr enerjileri açısından çok zengin olduğunu söyleyen Barış Özgür, zengin jeotermal ve biokütle kaynaklarına sahip olduğumuzu ve bunların çok ucuz kaynaklar olduğunu, hem tehlikeli, hem pahalı nükleer santrallere ihtiyacımız olmadığını, nükleer santrallerin enerji verimlerinin de düşük olduğunu, asıl olarak bu santrallerin silahlanma amacıyla istendiğini, dünyanın savaşlara değil, barışa ihtiyacı olduğunu aktardı.



Daha sonra Silivri şehir merkezine gelen Barış Özgür ve Silivri Çevre Derneği yöneticileri Silivrililer'le görüştüler. Barış Özgür neden Nükleer Santrallere karşı olduğunu anlatırken, Silivrililer de Barış Özgür'ün eylemini desteklediklerini dile getirdiler. Silivri şehir merkezinde bir süre görüşmelerini sürdüren Barış Özgür daha sonra Silivri sahiline indi. Sahilde bisikletiyle tur atarken, pazar gününün güneşinden de yararlanarak sahile akın eden Silivrililer'in de büyük ilgisiyle karşılaştı.


Daha sonra istirahata çekilen Barış Özgür, pazartesi sabahı İstanbul'a gitmek üzere Silivri'den yola çıktı. 17 Mayıs 2011 Salı sabahı Ankara'ya doğru yola çıkacak olan Barış Özgür, 21 Mayıs 2011 Cumartesi sabahı, Türkiye'nin dört bir tarafından Ankara'ya doğru yürüyüşe geçmiş olan "Anadoluyu Vermeyeceğiz" kervanlarıyla birlikte Ankara'da olacak.

Nükleer santral yapılması düşünülen yerlerden biri olan Kırklareli-İğneada'dan yola çıkan Barış Özgür, daha sonra da, nükleer santral yapılması düşünülen Sinop ve Mersin-Akkuyu'ya da bisikletiyle gideceğini ve buralarda da nükleer santralleri protesto edeceğini söyledi.