DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

6 Temmuz 2012 Cuma

Silivri'de Rüzgâr Santralleri














Silivri'nin Akören ve Gazitepe köylerine üç adet rüzgâr santrali kuruluyor. Arıkanlı Holding bünyesindeki ARIEN Elektrik Üretim AŞ tarafından kurulacak olan rüzgar santrallerinin inşaası birkaç ay içinde tamamlanacak ve önümüzdeki ilkbaharda elektrik üretmeye başlayacaklar.





Akören'e kurulacak olan rüzgâr gülü Arıkanlı'ya ait bir bağın içine, Gazitepe'ye kurulacak olanlar ise biri hazine arazisine ve diğeri köy merasına kurulacak.
Biz rüzgâr santrallerini severiz fakat santrallerin yapılacakları yerler konusunda da hassasız. Meralara çivi çakamazsınız, rüzgâr santrali yapmak da nereden çıktı dedik fakat gittiğimizde gördük ki, mera, mera olmaktan çıkmış, bir çöplük haline gelmiş. Bazı şerefsizler kum çıkarmak için merayı kazmışlar, sonra delik deşik bırakmışlar. Başka bazı şerefsizler de meraya çöp ve moloz dökerek, merayı bir çöplüğe dönüştürmüşler. Meraları koruyacak, gözetecek "mera başkanlığı" diye bir kurum var. Bu mera başkanları ne iş yapar, meraları nasıl korur ve kollar merak etmeden duramadık.


Toplantıda konuşan Gensed yönetim kurulu başkan yardımcısı Hakan Erkan santralın sadece 25 m2 bir alan kaplayacağını, ayrıca bir yolu olacağını, bunun dışında bir alana ihtiyaçlarının olmadığını belirtirken, merayı da temizleyeceklerini ve çukurları dolduracaklarını, ayrıca santralin güvenliği için yerleştirecekleri gece görüşlü kameralar sayesinde bundan böyle kimsenin meraya çöp ya da moloz dökemeyeceğini de sözlerine ekledi.


Erkan'ın, köyden sekiz-on gencin güvenlik görevlisi ve benzeri işler için işe alınacağını söylediği an, konuşmanın en çok ilgi çeken anıydı.


Bazı köylüler de yapılacak santralin kendi elektrik bedellerini ne kadar ucuzlatacağını merak ettiklerini sordular.


Erkan, üretilecek enerjinin merkezi sisteme verileceğini, bunun köyün elektrik ücretlerine bir katkısının olmayacağını anlatırken, üç rüzgar gülünden yaklaşık 32,4 GWh elektrik enerjisi üreteceklerini, bunun yaklaşık 11.200 kişilik bir yerleşimin ihtiyaçlarını karşılamaya yeteceğini söyledi.