DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

26 Haziran 2017 Pazartesi

Derneğimizin gerçekleştirdiği çalışmalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.



SİLİVRİ ÇEVRE DERNEĞİ                                                                     

                                                             Basın Açıklaması, 26 Haziran  2017                                                                                                    

Silivri Çevre Derneği, 1989 yılında kurulmuş, geçen yirmi sekiz yıl içinde Silivri ve çevresindeki tüm çevre sorunlarına karşı mücadele etmiş, gücü yettiği sürece trakya çevresindeki sorunlara karşı yürütülen mücadelelere de destek vermiştir.

Derneğimizin gerçekleştirdiği çalışmalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.

Silivrinin Danamandıra köyünde Büyük Kokmuş ve Küçük Kokmuş adlı, bin dönüm büyüklüğündeki turbalık gölleri kurutup, çıkartacakları torfu çiçekçilere pazarlamak isteyen bir firmaya karşı köylülerle birlikte ve basının da desteğiyle üç yıl boyunca yürüttüğümüz mücadele sonucu, göllerin ve çevresinin birinci, ikinci ve üçüncü derece sit alanı ilan edilmesini ve milli park  olmasını sağladık.

Çatalcanın Elbasan köyünde bir mağaradaki duvar resimlerini Anıtlar kuruluna haber vererek bir taş ocağı ruhsatını iptal ettirdik.
aa
Çatalcanın İnceğiz köyünde katıldığımız bir ÇED toplantısında fay ocağı açmak isteyen bir firmadan bu çalışmayı taş ocağı ruhsatıyla yapmasını talep ettik. Taş ocağı ruhsatıyla açtıkları takdirde yapmaları gerekecek dinlendirme havuzları firmaya çok pahalı geldiği için firma projeden vazgeçti.

Yine Silivrinin Büyük Kilıçlı  ve Büyükçavuşlu köylerinde yapılmak istenen iki ayrı Kimyasal Atık Bertaraf tesisini, bir yıldan fazla süren çalışmalarımız sonucu, birini ÇED öncesi, diğerini ÇED toplantısında iptal ettirdik.

Ambarlının yerleşim bölgesine dönüşmesi sonucu, Ambarlıdan uzaklaştırılan LPG dolum tesislerinin Silivriye gelmesi söz konusuydu. Mücadelemiz sonucu LPG dolum tesislerinin Silivriye gelmesini engelledik.

Silivri sahilinden denize deşarj edilen Silivri Kanalizasyonunun ve yağmur kanalı adı altında denize bağlanmış olan ve aslında her biri birer kanalizasyon bağlantısı olan on yedi kanalın bir arıtma tesisine bağlanması için yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda Büyükşehir Belediyesi arıtma tesisi yapımına başladı. Her ne kadar bu tesislerin yapılması on yıla yakın sürdüyse de sonunda tamamlandı.

Silivride Kale Parkın altındaki yarlardan dökülen molozları engellemek için belediyenin çektiği tel örgüler yarlarda yaşayan kerkenezlerin yuvalarını da kapattı. Üç yüz kadar kerkenezin yuvalarına girebilmeleri ve yavrularına ulaşabilmeleri için, görüşmelerimiz sonucunda tel örgüde kuşların geçebileceği deliklerin açılması sağlandı.

Silivrinin Beyceler köyünde bir sığır çiftliğinin atıklarının köyün içme suyuna karıştığını tespitimiz üzerine yaptığımız çalışmalar sonucu çiftlik kendi atık depolama tesisini yaptırarak sorunu halletti.

Silivri Cezaevinin, düşük kapasiteli olan arıtma tesisini birçok zaman çalıştırmayarak, kanalizasyon atıklarını cezaevinin hemen arkasından geçen Kula Dereye atması sonucu oluşan kirlilikle, yerel ve ulusal basının da desteğini sağlayarak yürüttüğümüz mücadele sonunda cezaevi arıtma tesisini büyüttü ve sorun halloldu.

Yine aynı dere üzerinde yer alan, Saray Muhallebilerinin sahibi Topbaş ailesine ait manda çiftliğinin atıkları da ısrarla dereye boşaltılmaktadır. Hem köy halkı, hem de Kula Dere boyunda yer alan diğer çiftlik sahipleri durumdan şikayetçidirler. Bu güne kadar yürüttüğümüz çalışmalara rağmen henüz bir sonuç alabilmiş değiliz. Bin beş yüz manda ve  altı yüz inekle üretime başlanan çiftlikte şu anda üç bin manda ve iki bin inek bulunmaktadır.

Silivri çevresindeki bu çalışmaların dışında çeşitli defalar İğneadaya giderek, gerek yapılmak istenen Termik ve Nükleer santralere karşı mücadelelerde yer aldık,  gerek yapılmak istenen limana karşı mücadeleye katıldık. Yine gerek Çorlu'da gerek Uzunköprü'de yapılan Ergene nehri ile ilgili mücadelelere katıldık. Kaz dağlarında yapılan altın madenlerine karşı mücadelelerde yer almak için Çanakkale'de yürütülen çalışmalara katıldık.

Kentimizde çok sayıda (belki yüze yakın) rüzgar gülü var. Bunun yanında Silivri Belediyesine ait Tarım Üretim ve Araştırma Merkezinde on dört paneli olan bir güneş enerjisi uygulaması mevcut.

Şu anda bir topluluk enerjisi çalışması yok. Bir un fabrikası kendi kullanımı için bir rüzgar gülü inşa ediyor. Dört yılda kendi kendini amorti edeceğini planlıyorlar.

Bölgemizde yapılmak istenen bir termik santral var. Şu anda bu santrala karşı çalışmalarımız devam ediyor. Danıştayda yürüyen bir davamız var ve sürekli köy toplantıları yapıyoruz. Termik santral için kullanmak istedikleri alan çok büyük. Buraya çok sayıda ünite yapılabilir ve yine de bu üniteler için gerekecek olan kül depolama alanlarından çok daha fazla bir alanı santral bölgesi olarak ayırmak istiyorlar. Bu bölgeyi santralın külleri dışında başka çöpleri de depolamak için kullanacaklarından şüpheleniyoruz.

Bu proje sürecinde topluluk enerjisi kavramını öğrendik ve insanların birlikte gerçekleştirdikleri işler üzerine bilgilendik.

Termik santrale karşı çalışmalarımızdan fırsat buldukça enerji tasarrufu ve enerjinin etkin kullanımı üzerine yeni çalışmalar yapmayı planlıyoruz.

Kentimizde gerçekleştirilebilecek, bir topluluk enerjisiyle yenilenebilir enerjiye geçiş projesinde yer almak istiyoruz. Bu konuda kafamızda çeşitli projelerimiz var fakat henüz bu projeleri bizimle paylaşabilecek kişilere ulaşabilmiş değiliz.

En belirginleşen projemiz, seçilecek bir köyde, köy halkıyla birlikte, oluşturulacak bir enerji kooperatif aracılığıyla bir güneş enerjisi projesi gerçekleştirmek. Bu projeyi hem köyün enerji ihtiyacını karşılamak, hem de trakya için örnek bir yenilenebilir enerjiler eğitim merkezi haline getirmek istiyoruz.


    Başkan                   Üye                            Üye                             Üye                         Üye
  Ali Korsan     Ertuğrul Akçaoğlu    Ahmet Yücegök      Müge Cesur Özmen    Turgay Duru







Adres:                                                                                         
Piripaşa Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi,                                                                       TEL:  0212 727 55 88                                
Makbule Yönel İş Merkezi, Çekme Kat, No: 206                                                             GSM: 0532 241 74 67                    
Silivri 34570 İSTANBUL                                                                     E Mail: silivricevredernegi@gmail.com