DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

3 Eylül 2006 Pazar

BUGÜNE KADAR NELER YAPTIK

                                                                  


 

BUGÜNE KADAR NELER YAPTIK

                                                                                                                                                                                            03 EYLÜL 2006

      1996’da göreve geldiğimizde yönetim kurulumuzla, bölgemizdeki çevre olaylarını nasıl önleyebiliriz diye bir çalışma yaptık. İlk etapta tespit ettiğimiz çevre sorunları kum ocakları, fabrikalar ve sanayi kuruluşları, çarpık yapılaşmalar, Karılar Deresinin islah edilmesiydi.

            Yerel basın ve yerel radyo-televizyon kuruluşlarıyla ortak çalışma içerisinde olduk. Bu arada ulusal basının da desteğini aldığımız zamanlar oldu. Geniş bir iletişim ağı kurmamız bize birçok sorun karşısında güç kazandırdı.

            Çevre Bakanlığı, İl Çevre Müdürlüğü gibi ilgili makamların yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler ve yazışmalarla çalışmalarımızın sonuca ulaşmasını sağladık.

            Greenpeace (Yeşil Barış), Doğal Hayatı Koruma Vakfı gibi sivil toplum örgütleriyle de ortak çalışmalar yürüttük.

 

            10 yıldan beri Silivri Çevre Derneği başkanlığını yürütmekteyim. Kamuoyundan ve medyadan aldığımız destekle çevre bilinci sorumluluğuyla bu mücadelemize yönetim kurulumuzla birlikte devam etmekteyiz ve edeceğiz.

 

            Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışma ve etkinliklerimizden bazıları şunlardır:

 

1-     Çatalca’nın Elbasan Köyünde açılmak istenen taş ocaklarının çevreyi ve doğayı katledeceği gerekçesiyle köy muhtarı ve yöre halkıyla ortak mücadele ederek, açılmasını engelledik. Anıtlar Yüksek Kurulu ve diğer ilgili kurumlarla yaptığımız yazışmalar, bölgede tarihi bir mağara olması nedeniyle taş ocağı ruhsatının verilmesi engellenmiş oldu.

 

2-     Boğluca Deresinin ıslah edilmesi için o günkü yerel yönetime, yerel basın ve televizyon aracılığıyla bir baskı ve kamuoyu oluşturduk. Konuyu sürekli gündemde tutarak derenin ıslahını sağladık.

 

3-     Danamandıra Köyündeki Büyük Kokmuş ve Küçük Kokmuş göllerinin yatağındaki torf tabakasını bir şirket almak istiyordu. Yöre halkının da bu isteğe karşı çıkması nedeniyle, 3 yıl boyunca mücadele ederek, göllerin kurutulması önlenmiştir. İl Çevre Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı nezdinde yapılan yazışmalar neticesinde söz konusu alanın sulak alan olduğundan Sulak Alanların Korunmasına İlişkin Ramsar Sözleşmesi uyarınca şirketin sözleşmesinin iptal edilmesi sağlandı.

 

4-     Danamandıra Köyündeki Büyük Kokmuş ve Küçük Kokmuş Göllerinin etrafındaki 1.000 dönümlük alanın I. Derece SİT alanı ilan edilmesi sağlanmıştır.

 

5-     Milli Parklar Genel Müdürlüğüyle görüşmeler yaparak Danamandıra Köyündeki söz konusu alanın bitki örtüsü ve canlı türlerinin tespitleri yapılarak Türkiye’deki 34. Milli Park olarak ilan edilmesi için çalışmalar yaptık.

 

6-     Bölgemizde bulunan kum ocaklarıyla sürekli mücadele etmekteyiz. Yapılan ÇED Raporu toplantılarına katılarak, uygun olmayanların iptal edilmesini, uygun olanların da taş ocağı ruhsatnamesine bağlanmasını talep etmekteyiz.

 

7-     Total adlı firmanın bölgemize 120 dönümlük arazi üzerine LPG dolum tesisi yapmak istemesine Silivri Belediyesinin sıcak bakmasına karşısında, bu tesisin durdurulması için Silivri’deki siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle ortak çalışma yapılmıştır. İlgili kurumlarla görüşme ve yazışmalar yaparak bölgemizde kamuoyu oluşturup LPG dolum tesislerinin kurulmasının önüne geçilmiştir.

 

8-     Şehir merkezinde bulunan Eski Pazariçi alanının yeşil alan olarak düzenlenmesi için imza kampanyası dahil birçok girişimlerde bulunduk. Fakat yerel yönetim söz konusu yere otopark ve işmerkezi yapmayı uygun gördü. Siyasi partilerin de bu konuda tarafsız kalmaları neticesinde Silivri şehir merkezine işmerkezi adı altında bir beton kütlesi kondu.

 

9-     Çatalca’nın İhsaniye Köyünde yapılması düşünülen stabilize ocağına karşı çıkan köy halkına destek olup ÇED Raporu toplantısına katıldık. Bölgenin yer altı mağaraları ve fay taşlarından oluştuğunu belirtip stabilize ocağının kurulmasını engelledik.

 

10- Silivri Belediyesinin “Silivri Marinası’nın Kıyı Tahkimatı Uygulama Projesi”nin ihale edilmesi gerekçe gösterilerek Silivri Limanı ve Boşnakbahçe Mevkii arasında kalan kısmın hafriyat, inşaat molozları ve toprak dökülerek kaçak bir şekilde doldurulduğu tespit edilip, Çevre Bakanlığı ve İl Çevre Müdürlüğüne şikayetlerimiz doğrultusunda bu işin durdurulmasını sağladık.

 

11- 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla 2002 ve 2003 yıllarında, bölgedeki ilköğretim okullarının da katılımı sağlanarak, çeşitli etkinlikler yapılmıştır.

 

12- Bölgemizdeki ilköğretim okullarında bazı dönemler, okulların çevre kollarıyla etkin halde iletişime geçip eğitsel kol faaliyetlerinde öğrencilere çevre ile ilgili dersler verdik.

 

13-  Silivri Belediye Meclisinin aylık olağan ve olağanüstü tüm toplantılarına düzenli olarak katılıyor ve çevreyi ilgilendiren konularda söz alıp meclis üyelerini uyarıyoruz.

 

14-  Silivri Limanı içinin 15 yıl aradan sonra, tarak gemisi getirtilerek temizlenmesi sağlanmıştır.

 

15-  Bölgemizde kurulan ve kurulmak istenen baz istasyonlarından uygun yere konulmayanlara karşı mücadelemiz devam etmektedir.

 

16-  Başbakan’a iletilmek üzere Silivri Belediye Başkanlığına, Silivri’nin acil sorunlarını tespit eden geniş bir rapor sunduk.

 

17-  En son alarak da Silivri’ye yapılmak istenen tehlikeli atık bertaraf tesisine karşı girişimler başlatılmıştır. Konu sürekli gündemde tutularak, Silivri’ye kimyasal atık mezarlığı yapılmasının önüne geçmek için çalışıyoruz.

 

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan

3 Eylül 2006