DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

24 Eylül 2006 Pazar

GECİKMİŞ BİR CEVAP..!


                       




         GECİKMİŞ BİR CEVAP..!

24 Eylül 2006

Bu ayın ilk günlerinde Silivri’ye yapılması düşünülen Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi’ni istemediğimizilirten  bir basın bülteni yayınladık.

Birçok yerel gazete konuya sıcak yaklaşarak basın bülteninin tamamını ya da bir bölümünü yayınladılar. Konu hakkında yorumlarda bulundular. Bütün bunlardan sonra 5 Eylül günü Silivri Değişim gazetesinde “Ali Korsan popüler olma derdinde” başlıklı bir yazı yayınlandı.

Yazıda, kendisiyle görüşülen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Katı Atık Bertaraf Tesisleri Müdürü Eyüp Nazif Korkut’un,  Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi kurulması hakkında kendisinin bir bilgisi olmadığını hatta Daire Başkanları dahil kimsenin haberi olmadığını söylediği ve “sanırım sayın Korsan popülarite kazanma niyetiyle bir demeç verdi” dediği belirtilmiş.

Bu yazıyı okuduktan sonra gülsem mi ağlasam mı bilemedim. İstanbul Belediyesinin bir müdürü yalan söylüyor. Bir gazeteci elindeki bilgileri sorgulamak yerine bu yalanı yarım sayfa olarak yayınlıyor.

Peki nedir gerçekler:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Anadolu Ajansı Muhabiri Sergül Yolcu’ya İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımları hakkında bilgi verirken Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı’nın yeni projeleri arasında “Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi ile Evsel Katı Atık Depo Alanı’nı içeren Entegre Bertaraf Tesisi, Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi” gibi projelerin de olduğunu söyler. Bu söyleşinin haberi 02.05.2006 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin web sayfasında da yayınlanır.

Ayrıca, İBB Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı’nın bir Tehlikeli Atık Entegre Bertaraf Tesisi kurmak için İl Mahalli Çevre Kuruluna yer tahsisi başvurusu ve İl Mahalli Çevre Kurulunun önerilen alanların uygun olmadığı için bu başvuruyu 26 Haziran 2006 tarihinde yaptığı toplantıda reddettiği ile ilgili bir karar vardır.

Bunların dışında İBB Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demir’in konuyla ilgili yaptığı açıklamalar vardır.

Tüm bunlar bir Tehlikeli Atık Entegre Bertaraf Tesisi kurulmasına çalışıldığının kanıtıdır. Bir yetkili, tüm bu verilere rağmen böyle bir şey olmadığını söylüyorsa ya yalan söylüyordur, ya da konu kendi yetki alanının dışında olduğu için haberdar değildir. Bu durumda da söylemesi gereken böyle bir şey yok demek yerine ben bilmiyorum demektir.

Bir gazetecinin ise, hele de söz konusu gazeteci, yapılacak tesisin etkileyeceği yörede yaşayan bir gazeteci ise daha sorumlu olması beklenir diye düşünüyorum.

Tüm bunları öncelikle Silivri’de yaşayan bir yurttaş olarak, Silivri Çevre Derneği olarak ve uzun yıllar çevre konularında gazetecilik yapmış birisi olarak yazıyorum ve daha sorumlu bir yaklaşım beklemenin hakkım olduğunu düşünüyorum.                

                                   SİLİVRİ ÇEVRE DERNEĞİ   ALİ KORSAN    BASIN Sözcüsü 
                                                                                                                                                                        Ertuğrul AkÇAOĞLU