DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

5 Haziran 2007 Salı

5 haziran, yeni bir dünya çevre günü...


                          SİLİVRİ ÇEVRE DERNEĞİ

Basın Bildirisi 05.06.2007

Bugün 5 haziran, yeni bir dünya çevre günü. Bugün yine, son zamanlarda sık sık duyduğumuz bazı sözleri yeniden duyacağız. Birileri yine, Kyoto, iklim değişikliği, temiz enerji, nükleere hayır gibi sözleri söyleyecek, kimileri de her zaman duyduğumuz kalkınma, parasızlık, biz yapamayız, bizim daha kalkınmamız lazım, daha çok enerji lazım gibi artık sakız haline getirdikleri yalanları tekrar edecekler.

Biz, dünyanın çevre sorunları hakkındaki sözlerimizi daha sonraya bırakarak, bu çevre gününde ilçemizin çevre sorunlarına bir daha bakacağız.

Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz yıl boyunca devam eden yeni kanalizasyon çalışmalarının önlem alınmadan yürütülmesi sonucunda Silivri’nin kanalizasyon atıklarının bir bölümü Boğluca Deresi vasıtasıyla denize akmaktadır. İSKİ’den edindiğimiz bilgiye göre bu atıkların dereye, dolayısıyla denize atılması yaklaşık altmış gün daha sürecektir. Boğluca Deresi ağzından denize boşalan bu atıklar tüm Silivri sahiline yayılmaktadır. Bu da bu yaz boyunca Silivri’de denize girilmemesini gerektirmektedir. Hiçbir önlem ya da uyarı tabelasının bulunmadığı sahilde başta çocuklar olmak üzere çok sayıda kişi yüzmekte ve hastalıklarla yüz yüze kalmaktadırlar. Bu bir insanlık suçudur. Bu konudan bahsedildiğinde konuyu laf kalabalığına getirip geçiştirmeye çalışmak ise yüzsüzlüktür.

İlçemizin diğer bir sorunu da, geçtiğimiz aylarda çok konuştuğumuz Kimyasal ve Tehlikeli Katı Atık Yakma ve Bertaraf Tesisidir. Silivrililerin yoğun muhalefeti karşısında Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, Silivri’de katıldığı bir toplantıda Silivri’ye yapmaktan vazgeçtiklerini, başka yere yapacaklarını söylediği tesis, planlarda hala Silivri’de Büyük Sinekli Köyünde yapılacak diye görünmektedir. Birileri bize yalan mı söylemektedir.

Bunların dışında Silivri’nin yeşil alan ve trafik sorunlarına da değinmek gerekir. Silivri’nin çok ciddi bir otopark sorunu vardır. Tüm cadde ve sokaklar yol kenarlarına park eden araçlar tarafından işgal edilmiş durumdadır. Birçok zaman kaldırımlar işgal edilmektedir. Yayalar için Silivri’de dolaşmak artık imkansız hale gelmiştir. Bu durum ilçedeki trafiği de olumsuz etkilemektedir. İlçemize acilen katlı otoparklar gerekmektedir.

Yeşil alan konusu ise içler acısı bir durumdur. Zaten yeşil alan açısından fakir olan ilçemizde var olan alanlar da çay bahçelerine ve lokantalara peşkeş çekilmektedir. İlçemiz çevresinde çok ciddi bir ağaçlandırma çalışması gerekmektedir. Tüm boş alanları rant kapısı olarak gören belediyecilik anlayışından vazgeçilmelidir.

YEŞİL BİR SİLİVRİ İSTİYORUZ.

NE SİLİVRİ’DE NE TRAKYADA KİMYASAL ATIK TESİSİ İSTEMİYORUZ.

TEMİZ LİMAN İÇİ, KOKUSUZ SAHİL İSTİYORUZ.

                                                                                     Ali Korsan
Silivri Çevre Derneği Başkanı