DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

12 Haziran 2010 Cumartesi

Silivri Cezaevi Kirletmeye Devam Ediyor!..

                                                    Silivri Cezaevi Kirletmeye Devam Ediyor!..

Kula Deresi ve civarında seracılık ve çiftçilik yapan yurttaşlar ile, Kınalı’da derenin denize döküldüğü yerde evleri olan yazlıkçılar şikayet etmeye devam ediyorlar.

Son günlerde, Silivri Cezaevi’nin atıklarını hâlâ dereye boşattığı ve yörede inanılmaz bir kirlilik olduğu yönünde aldığımız yoğun şikâyetler üzerine, Silivri Çevre Derneği’nden sekiz kişilik bir ekip, iki araçla bölgeye incelemeye gittik.

Kula Deresi’ne ulaştığımızda gördüğümüz ilk şey, derenin suyunun simsiyah aktığı oldu. Bu su, ne seralarda ne de tarlalarda kullanılabilir nitelikteydi.

Çevrede konuştuğumuz üreticiler, gördüğümüz suyun, son yağmurlardan bu yana biraz daha iyi olduğunu, son yağmurlardan önce durumun daha kötü olduğunu anlattılar.

Cezaevinin atıklarının düzensiz aralıklarla dereye boşaltıldığını, boşaltma zamanlarında dayanılmaz bir kokunun olduğunu söyleyen üreticiler, bu dönemlerde seralarda çalışmanın imkânsız olduğunu belirttiler.

Silivri Cezaevi’nin arıtma tesisinin kapasitesinin yetersiz olduğu ve kapasitenin üstünde su kullanıldığı zamanlarda, bu suların arıtılmadan dereye boşaltıldığını öğrendik.

Şu anda bile arıtma tesisi yetmezken, önümüzdeki günlerde cezaevindeki mahkum sayısının iki katına çıkarılacağı söyleniyor. Yani şimdi yetmeyen arıtma tesisi o zaman hiçbir işe yaramayacak. Böylece cezaevinin tüm atık suları, neredeyse hiç arıtılmadan, dereye boşaltılmaya devam edilecek. Cezaevi yetkilileri bakanlıktan onay çıktığını ve arıtma tesisinin büyütüleceğini söylüyorlar. Fakat bunun gerçek olup olmadığı, gerçekse ne kadar büyütüleceği ya da bu işin ne zaman yapılacağı, belli değil. Şu anda ortada hiçbir hareket yok. En azından şu anda görünen, Silivri Cezaevi’nin şimdilik alabildiğine kirletmeye devam edeceği... Bu da, Silivri Cezaevi’nin, bu yıl tarımsal alanlarımızı ve Kınalı bölgesinde denizi kirletmeye devam edeceğini göstermektedir. Bu konuda biz tüm Silivrililer, “eğer bu soruna hemen bir çözüm bulunamıyorsa, cezaevi kapatılsın” diyoruz!..