DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

28 Kasım 2016 Pazartesi

BİMER Başbakanlık İletişim Merkezi, İstanbul İli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğine itirazımdır

 


SİLİVRİ ÇEVRE DERNEĞİ

28 Kasım 2016

BİMER Başbakanlık İletişim Merkezi,

İstanbul İli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğine itirazımdır.

İstanbulun Silivri İlçesi ile Tekirdağın Çerkezköy ilçelerinde 60 ha. kısmı Çerkezköyde, 485 ha. Kısmı Silivride kalacak bir "Kömürlü Termik Santral" inşası için plan değişikliği yapılmak istendiğini öğrenmiş bulunuyorum.

Trakyanın tam ortasına böyle bir santralın yapılması cinayettir. Bilindiği gibi kömür en büyük kirleticilerden biridir. Havayı, suyu, toprağı kirleten kömürün santrallarda yakıt olarak kullanılması kabul edilemez. Dünyanın giderek terk ettiği kömürlü termik santralları ülkemizde yeniden gündeme getirmek büyük bir hatadır. Kömürlü termik santrallar, hem insan sağlığı hem de yaşadığımız çevre için büyük tehlikelerin sebebidir. Santralların bacalarından çıkan kömür tozları ve baca gazları hem insanları kansere kadar giden çeşit çeşit hastalıklarla karşı karşıya bırakmakta, hem de tarım alanlarımızı ve ormanlarımızı tahrip etmektedir. Dünyanın giderek kuraklıkla karşı karşıya kaldığı bu günlerde, çok yakında insanlar içme suyu bulmakta zorlanacakken ve su kaynaklarını paylaşmak için savaşmaya başlamışken yeraltı sularımızı kömürlü termik santralın soğutma suyu olarak  ziyan etmek anlaşılmaz bir şeydir.

Santralda yakıt olarak kullanılacak olan "Linyit Kömürü", bilindiği gibi kömürün ham halidir. Linyit kömürünün en doğru kullanılışı, linyite dokunmayıp, onu madende bırakmaktır. Elli bin, yüz bin yıl sonra olgunlaşıp, torunlarımızın kullanımına hazır olacak bu kömür torunlarımıza bırakacağımız bir mirastır.

Plan değişikliğiyle ilgili raporda iddia edilen yenilenebilir kaynakların daha otuz yıl yetersiz olacağı iddiası asılsızdır. Bugün değil yalnızca trakyanın, tüm Türkiyenin enerjisini sağlamaya yeterli yenilenebilir kaynaklarımız vardır.

Güneş ve Rüzgar Santrallarıyla toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirletmeden kendimizin ve çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atmadan ve bir damla bile soğutma suyuna gereksinim duymadan tüm trakyanın ve tüm Türkiyenin enerji gereksinimini sağlamak mümkünken yapılmak istenen kirletici linyit kömürlü termik santral için plan değişikliği yapılmasına karşıyım.

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan

Adres:                                                                                         

Piripaşa Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi,                                                                       TEL:  0212 727 55 88                                

Makbule Yönel İş Merkezi, Çekme Kat, No: 206                                                             GSM: 0532 241 74 67                    

Silivri 34570 İSTANBUL                                                                     E Mail: silivricevredernegi@gmail.com