DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

25 Kasım 2016 Cuma

Kum ocakları görmezden geliniyor! Kadir KOÇ

 

Kum ocakları görmezden geliniyor!

Kum ocakları, vatandaşı çileden çıkartıyor. Silivri Danamandıra Mahallesi sakinleri, evlerinde patlamalar nedeniyle çatlaklar oluştuğunu ve kamyon terörünün yaşandığını söylediler. Mahalle sakinleri, yetkililerin kum ocaklarını denetlemediklerini iddia ettiler.

25 Kasım 2016 - 16:05

Haber: Kadir Koç
Silivri'yi istila eden kum ocakları, vatandaşları çileden çıkartıyor. Vadilere ve dere yataklarına kurulan, ÇED raporu olmadan çalıştırılan ruhsatsız kum ocakları için Silivri Danamandıra Mahallesi sakinleri imza toplamaya başladı.  
Danamandıra Mahallesi sakinlerinden Hatice Başpınar, şuana kadar 230 imzanın toplandığını belirtti. Başpınar, "Köy ayağa kalkmış vaziyette. İnsanlar evlerinden dışarı çıkamaz hale geldi. Adeta bir kamyon terörü de yaşanıyor. Patlamalardan kaynaklı evlerimizde çatlaklar oluştu. Nedense hiçbir yetkili çıkıp, gerekli uyarıları da yapmıyor" dedi.

'HERKES SUS PUS OLMUŞ'

Yetkililerin sessiz kaldığını vurgulayan Başpınar, "İktidar partisinin Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu'nun mesleği jeoloji mühendisi. Bu konulara fazlasıyla hakim olmasına rağmen, yetkilileri harekete neden geçirmiyor? Bir yerde bir kum ocağı açılıp, iş bitince. O yer kanunen ağaçlandırılması gerekiyor. Ağaçlandırma yapmış olan bir tane ocak göremiyoruz. Bu bile başlı başına faaliyeti durdurmaya yetecek bir doneyken, herkes sus pus olmuş" şeklinde konuştu.

'KİRLİ İLİŞKİLER'

'Gelişmiş ülkelerde işin nasıl yapıldığını görüyoruz' diyen Başpınar, "Bizim ülkemiz halen üçüncü dünya ülkesi kalmaya mahkum ediliyor. Bazı kirli ilişkiler, olayı bu raddeye getiriyor diye düşünmeden edemiyor insanlar. Hangi ocak başkasına devir edildi, eski ruhsatla çalışıyor ben biliyorum. Hangi ocak Çevre Değerlendirme Raporu olmadan çalışıyor ben biliyorum.
Hangi ocak dere yatağında ben biliyorum. Peki yetkili kişiler bilmiyor mu?
Bilmiyorsa gelsinler bana, tek vereyim isimlerini. Çevre Müdürlüğü bir ekip çıkartacak faliyette bulunan tüm kum ve taş ocaklarını denetleyecek zaten bu denetimlerde kimlerin usulsüz çalıştığı ortaya çıkacaktır" şeklinde tepki göstererek yetkililere seslendi.

'DERHAL KAPATILMASINI İSTİYORUZ'

Kum Ocakları ile ilgili olarak Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan'da, "ÇED raporsuz, ruhsatsız çalışan işletmelerin derhal kapatılmasını istiyoruz. İl Çevre Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz. Denetimler yapılsın, kimler ruhsatsız, kimler ÇED raporsuz çalışıyor, kamuoyu bilsin" dedi.

'BÜYÜKŞEHİR İLÇELERİ
İŞLEVSİZ BIRAKTI'

Yörünge'ye özel konuşan Jeoloji Mühendisi Gökhan Eryılmaz ise, "Kanun ve yönetmeliklere göre, işletilen ocak bir elin parmaklarını geçmiyor. Kanun 'dere yatağına kum ocağı kurulmaz' diyor. Dere yatağında ocak var. 'Su kaynaklarına zarar vermeyecek' diyor, su kaynağını kurutan var. ÇED raporu olmadan işletilen ocak var. Ocak sahibi değişmiş ama eski sahibi üzerine devam eden işletmeler var ki bu durum kesinlikle yasak. Kişiye özel kanunlar var burada. En büyük eksiklik denetim. Büyükşehir yasası, ilçe belediyelerini işlevsiz bıraktı. Silivri Belediyesi'nin elinde hiçbir yaptırım gücü yok" şeklinde konuştu.