DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

28 Kasım 2016 Pazartesi

İstanbul İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğine İtirazımızdır. 2



İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne,
İSTANBUL                                                                                                

 
İstanbul İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğine İtirazımdır.

İstanbul’un Silivri İlçesi ile Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçelerinde; 60 ha. kısmı Çerkezköy’de, 485 ha. kısmı Silivri’de kalacak olan bir "Kömürlü Termik Santral" inşası için plan değişikliği yapılmak istendiğini öğrenmiş bulunuyorum.

Trakya’nın tam ortasına böyle bir santralin yapılması cinayettir. Bilindiği gibi kömür, en büyük kirleticilerden biridir. Havayı, suyu, toprağı kirleten kömürün santrallerde yakıt olarak kullanılması kabul edilemez. Dünyanın giderek terk ettiği kömürlü termik santralleri ülkemizde yeniden gündeme getirmek büyük bir hatadır. Kömürlü termik santraller, hem insan sağlığı hem de yaşadığımız çevre için büyük tehlikelerin sebebidir. Santrallerin bacalarından çıkan kömür tozları ve baca gazları hem insanları kansere kadar giden çeşit çeşit hastalıklarla karşı karşıya bırakmakta, hem de tarım alanlarımızı ve ormanlarımızı tahrip etmektedir. Dünyanın giderek kuraklıkla karşı karşıya kaldığı bu günlerde, çok yakında insanlar içme suyu bulmakta zorlanacakken ve su kaynaklarını paylaşmak için savaşmaya başlamışken, yeraltı sularımızı kömürlü termik santralin soğutma suyu olarak ziyan etmek anlaşılmaz bir şeydir.

Santralde yakıt olarak kullanılacak olan "Linyit Kömürü", bilindiği gibi kömürün ham halidir. Linyit kömürünün en doğru kullanılışı, linyite dokunmayıp, onu madende bırakmaktır. Elli bin, yüz bin yıl sonra olgunlaşıp, torunlarımızın kullanımına hazır olacak bu kömür, torunlarımıza bırakacağımız bir mirastır.

Plan değişikliğiyle ilgili raporda iddia edilen yenilenebilir enerji kaynaklarının daha otuz yıl yetersiz olacağı iddiası asılsızdır. Bugün yalnızca Trakya’nın değil, tüm Türkiye’nin enerjisini sağlamaya yeterli yenilenebilir kaynaklarımız vardır.

Güneş ve rüzgâr santralleriyle toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirletmeden, kendimizin ve çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atmadan ve bir damla bile soğutma suyuna gereksinim duymadan tüm Trakya’nın ve tüm Türkiye’nin enerji gereksinimini sağlamak mümkünken, yapılmak istenen kirletici linyit kömürlü termik santral için plan değişikliği yapılmasına karşıyım.

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan
28.11.2016