DOĞA ÇEVRE SU ÇÖP KİMYASAL KÖMÜR FOSİL TOPRAK HAVA ATIK PİL EKOSİSTEM HURDA YAĞ MİKROP GÜNEŞENERJİ

6 Ocak 2007 Cumartesi

Silivri’de değil, İstanbul’da değil, Trakya’da Zehirli Atık İstemiyoruz!!!

 

                                           Yerel basın bülteni


Silivri’de değil, İstanbul’da değil, Trakya’da Zehirli Atık İstemiyoruz!!!

                                                 06 01 2007 

Bunun aksini düşünenler Silivri Çevre Derneğini ve tüm Silivrilileri karşılarında bulacaklardır!

 

Birkaç gündür yerel gazetelerde başta CHP’liler olmak üzere yerel politikacıların “zehirli atık deposu istemiyoruz, Silivri’ye zehirli atık deposu yaptırmayacağız” türünde boy boy demeçleri çıkıyor.

 

Bundan dört ay önce, Çevre Derneği olarak konudan haberdar olmuş ve hem yetkilileri, hem de kamuoyunu uyarmıştık. Elimize geçen resmi belgelerle desteklediğimiz haberi bazı yöneticiler ve politikacılar, “yok öyle bir şey” diye geçiştirdiler, bir kısmı “biz soruşturuyoruz, bir sonuca varınca gereğini yapacağız” diyerek bizi başlarından savmaya çalıştılar. Hatta hakkımızda “bunlar popüler olma derdinde” diyenler bile çıktı.

 

O günlerde konuştuğumuz Silivri CHP İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, “Biz konuyu soruşturuyoruz, bir bilgi edinince gereğini yapacağız, Çevre Derneğinden aldığımız belgeleri CHP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Hüseyin Noyan’a ve  CHP İl Genel Meclis Üyesi Ertuğrul Kutluay’a verdim. Onlar bu konuda gerekli bilgiyi toplayacaklar dedi. Aradan geçen sürede sık sık kendilerine ne yapacaklarını sorduğumuzda, “Hala araştırıyoruz” diyorlardı.

 

Sonunda artık konunun reddedilemez, inkar edilemez olduğunu anladıklarından olsa gerek bu konuda konuşmaya başladılar. Fakat hala bir konuda dürüst değiller. Her demeçlerine “biz konuyu kaynağından öğrendik” diyerek başlıyorlar fakat kaynağın neresi olduğunu itiraf etmeye dilleri bir türlü varmıyor. Biz bu konuyu Silivri Çevre Derneğinden öğrendik, aradan aylar geçmesine rağmen onların bize söylediğinden daha fazlasını öğrenmeyi beceremedik diyemiyorlar. Bu nedenle de ne yapacaklarını da bilmiyorlar. İş yine bize düştüğüne göre biz görevimizi yapalım ve sevgili politikacılarımıza yol gösterelim.

 

Biz böyle bir tesisi ne Silivri’de, ne de İstanbul’un başka bir yerinde istemiyoruz. Siz de istemediğinizi açık açık belirtin. Adres göstermeyelim. Burada yapmasınlar, şurada yapsınlar demek bizim işimiz değil. Bu tesisi yapmaya niyetlenenler arasınlar ve daha uygun bir yer bulsunlar. Bu onların görevi. Bizim görevimiz burada istemediğimizi tüm sesimizle onlara bildirmektir.

 

Ayrıca “biz istemiyoruz, yapılmasın” demek kolaydır. Çevremizdeki insanlara bu tesisi neden istemediğimizi, ne tür zararları olduğunu açıkça anlatmamız gerekir. Siyasi partilere asıl olarak burada görev düşüyor. Tüm siyasi partiler kendi seçmenlerine bu tesisin ne olduğunu ve ne kadar zararlı olduğunu anlatmalılar. Böyle bir tesisin geleceğimizi nasıl karartacağını anlamalılar ve bunu anlatmalılar.

 

Doğusundan ve batısından sanayinin sardığı Silivri ortada bir vaha gibidir. Yıllardır kendini sanayinin kirleticiliğinden kurtarmayı başarmış olan Silivri’ye şimdi, yıllardır uzak durmaya çalıştığınız sanayinin çöplerini size gönderiyoruz demek en büyük haksızlıktır. Böyle bir haksızlığı kimse yapamaz ve buna Silivrililer olarak izin vermemiz mümkün değildir.

 

Bu proje tamamen ciddiye bindiğinde bu konuda bir ÇED yapılması gerekecek. Bunun sonunda da bir oylama yapılacak. Buna hazırlanmalı ve böyle bir oylamada red kararının çıkmasını sağlamalıyız. Bu projeyi gerçekleştirmek isteyenler bunu bir oldu bittiye getirmeye çalışabilirler. Her türlü kötü oyuna karşı hazırlıklı olmalıyız. Söz konusu tesisin zararlarını iyi anlamalı ve bu konuda bir oyuna düşmemeliyiz. Bunun için de şimdiden çalışmaya başlamak gerekir.

 

Sözü edilen “Entegre Atık Bertaraf Tesisi” her türlü kimyasal ve zehirli atığın getirilip depolanacağı ve yok edilmeye çalışılacağı bir tesis olacak. Projeye göre yalnız İstanbul’daki değil, tüm Trakya’daki  ve belki diğer başka illerdeki kimyasal ve zehirli atıkların da getirilip yok edileceği bir yer olacak. Bu da bize tarım alanlarımızın zehirlenmesi, zaten yetersiz olan su kaynaklarımızın kirlenmesi ve zehirlenmesi şeklinde geri dönecek. Başta kanser olmak üzere, özellikle çocuklarda görülecek gelişme bozuklukları ve diğer zehirlenmeler karşılaşacağımız diğer hastalıklar ise bu işin ikramiyesi olacak.

 

Biz bu tesisi istemiyoruz. Bu tesisi ne Silivri’de, ne İstanbul’da, ne de Trakya’da istemiyoruz. Böyle bir tesis isteyenler bu tesisi kendi çocuklarının oturduğu evlerin arka bahçesine yapsınlar!.. 

 

Silivri Çevre Derneği

Ali Korsan